De term Deuro komt steeds vaker naar voren. Dit roept natuurlijk vragen op. Wat is het precies en is dit iets waar jij je mee bezig zou moeten houden? Eigenlijk is de naam heel simpel te ontleden. Het gaat om een samenvoeging van d en euro. De D staat voor digitaal. Deuro is dus de digitale euro. Dit is nog niet iets bestaands op dit moment. Het is iets waar onderzoek naar gedaan wordt. De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank zijn hier samen aan bezig. Dit moet een digitale vorm van geld worden om mee te werken in Europa.
Wat is het precies?
Als het over Deuro gaat, dan gaat het over een digitale variant op het geld van de centrale bank. Dit is geld dat de centrale bank uitgeeft aan het publiek. Het geld dat nu digitaal door de centrale bank wordt uitgegeven, is alleen voor financiële instellingen. Mits zij een rekening hebben bij de bank. De centrale banken willen echter een volgende stap zetten en de mogelijkheden ook gaan benutten voor consumenten. Dit is een stap die op termijn gezet moet worden. Op dit moment is echter nog niet duidelijk hoe dit aangepakt moet worden. Daarom is meer onderzoek nog nodig.
Een digitale munt gebruiken
Geld uitgeven is heel normaal voor centrale banken. Dat hebben ze altijd al gedaan. In Europa, of eigenlijk in de Eurozone, is dat de rol van de ECB. Dit gaat dan om de briefjes en munten zoals je die cash bij je hebt. Geld dat giraal in omloop is op rekeningen bij commerciële banken wordt daar niet toe gerekend. Dat betekent dus dat er ook een klein risico met geld op rekeningen is, want als de commerciële bank niet aan de verplichtingen kan voldoen, ben je het geld kwijt.
Een nieuwe vorm van garantie
Hoewel er wel al een bepaalde garantie is voor banktegoeden, is dit niet altijd voldoende. Omdat contant geld steeds minder belangrijk wordt in veel landen en elektronisch betalen steeds belangrijker, wordt hier dus door centrale banken ook naar gekeken. Het bieden van Deuro kan dan de optie zijn. Er wordt al jaren onderzocht welke verschillende vormen mogelijk zijn en wat het best zou passen bij het idee dat de banken hebben. Het is eigenlijk gewoon de digitale versie van contant geld zoals je dat altijd al kende. Het is dus eigenlijk heel simpel als je het zo bekijkt.
Wat willen banken?
Centrale banken zien veel voordeel. Zo zouden ze betrouwbaar en stabiel een stroom naast contant geld kunnen opzetten. Dit is vooral belangrijk om de publieke belangen te dienen. Zo kan er een back-up worden opgebouwd zodat iedereen ook in moeilijke tijden kan blijven betalen. Ook kunnen meer groepen toegang tot financiën krijgen op deze manier. Er zitten dus de nodige voordelen aan die met cash alleen niet te krijgen zijn. Dat is ook wat de centrale banken zo aantrekt in dit idee. Wel is het belangrijk dat het simpel blijft. Ook moeten burgers het middel wel accepteren.