Als zzp’er heb je met inkomstenbelasting te maken. De vraag is alleen hoeveel je nu eigenlijk precies moet betalen. Dat is namelijk lang niet zo gemakkelijk te bepalen, maar je bent er wel zelf verantwoordelijk voor. Je hebt immers geen werkgever die deze zaken allemaal regelt. Je betaalt de inkomstenbelasting achteraf, dus je kunt het wel berekenen. Zeker wanneer je dit gedurende het lopende jaar blijft uitrekenen, kan je alvast het nodige bedrag opzijzetten voor wanneer je daadwerkelijk moet betalen. Hoeveel het is, ontdek je hier. Dit maakt het voor jou wat gemakkelijker en geruster.
Een goede schatting maken
In de eerste plaats is het belangrijk om realistisch te zijn. Als zzp’er kan je het nodige bereiken, maar lang niet alles. Jij bent immers goed in jouw vakgebied. Maar een boekhouder is pas echt goed met belastingen. Het is dus wel goed om zelf een berekening te maken en alles zo goed als mogelijk bij te houden. Dat neemt echter niet weg dat je er wel ook altijd goed aan doet om ook een boekhouder in de arm te nemen. Dit geeft je een veel preciezer beeld van wat je moet gaan betalen. De kosten haal je eruit.
Een gemiddelde betaling inschatten
Het is wel mogelijk om je op deze plek alvast een idee te geven. Je weet het nooit helemaal zeker omdat er allerlei zaken in meespelen. Wel is er een berekening die je altijd kan gebruiken. Zo kan je de belangrijkste factoren vast meenemen en heb je al een redelijk compleet beeld van het bedrag dat de belastingdienst van je verlangt. Bedenk je wel dat de belastingdienst ook direct met de ZVW-premie zal komen. Dit is ook een bedrag van de winst die je als zzp’er altijd zal moeten afdragen. Houd daar dus net zo goed rekening mee.
Een goed voorbeeld
Stel dat je fulltime aan de slag bent. Dan zijn er veel factoren die meewegen in de berekening. Dit is ook precies de reden waarom het geven van een goed voorbeeld zo moeilijk is. Dit kan namelijk per persoon en per onderneming wel behoorlijk verschillen. Het is goed om je te verdiepen in de zaken. Zo moet je kijken naar je persoonlijke inkomen. Daarnaast moet je kijken naar aftrekposten. Ook moet je de btw buiten beschouwing houden. Daarnaast zijn er heffingskortingen. Dan is ook de hoogte van je winst nog van belang.
Het aanvragen van uitstel
Het kan wel handig zijn om uitstel aan te vragen. Je moet normaal je inkomstenbelasting voor 1 mei opgeven. Met uitstel kan je dit naar 1 september oprekken. Dit kan je doen zonder dat je er een echte reden voor hoeft op te geven. Dit kan dus wel heel handig zijn. Bedenk je alleen dat je dus op een later moment alsnog moet betalen. Daar kom je nu eenmaal nooit onderuit. Pak alles dus wel vanaf het eerste moment goed aan als je met de belasting over je inkomsten aan de slag gaat. Zo kan er niets mee misgaan dan.